onsdag 26 januari 2011

Glädjande besked från Kalmar län - Lantbrukare startar biogasproduktion!


Bilden är hämtad från biogasanläggningen i Katrineholm.


Glädjande besked från Kalmar län - Lantbrukare startar biogasproduktion!

Vad är det som gör biogas från gödsel intressant? Är det bara biogasentusiasten som bör jubla över nya produktionsanläggningar, eller är det av allmänt intresse?

För dig som är energipolitiskt intresserad är biogas från stallgödsel goda nyheter. En studie som gjordes 2009 visar att det finns riktigt stora volymer biogas att hämta från våra gårdar. Vi talar om närmare 8TWh, det är dubbelt så mycket som vindkraften producerar år 2010. Läs rapporten om biogasens potential genom att klicka här.

Det är inte bara en stor energimängd, det är också en energi som är alldeles utmärkt att använda i den sektor som är högst prioriterad i vår energiomställning, transportsektorn.

Det finns ytterligare fördelar som måste nämnas. Genom att plocka bort stallgödsel från gödseldeponier i lantbruket, minskar metanläckaget påtaligt.

Restprodukten när biogas framställs, blir en biogödsel som kan ersätta konstgödsel, vilket minskar kväveutsläppen. Då minskar försurningen av sjöar och vattendrag och övergödningen kan på sikt avstanna.

Med andra ord, det finns så många fördelar, så intresset borde vara större än vad det är idag.

För ett par år sedan, 2009, arrangerade Energigas Sverige, dåvarande Gasföreningen ett seminarium om energigaser på Kalmar Slott. Fokus låg givetvis på biogasens utveckling och på vilket sätt Kalmar län skulle satsa på biogasproduktionens utveckling. Redan då var Stefan Halldorf verksam i biogasens utveckling. I synnerhet då potentialen i produktion från stallgödsel var stor enligt en då nypublicerad utredning/inventering.

Nu startar biogasproduktion av gödsel i Kalmar! Läs mer genom att klicka här:

Inga kommentarer: