torsdag 20 januari 2011

Framgångar för Skåne som svenskt pilotlän för biogas!




Efter många års intensivt arbete från biogaspionjärer utsåg regeringen hösten 2010 region Skåne till pilotlän för biogas i Sverige.

Biogas Syd som under många år har arbetat med forskning, utbildning och stöd till produktion av biogas är en av flera aktörer bakom ett nytt EU-projekt i regionen.

Samverkan mellan Lunds tekniska högskola (LTH), Biogas syd, Malmö stad, Trelleborg och företag som E.ON har genererat EU-medel för ytterligare forskning och utveckling. Det nya projektet går under namnet Biogassys.

Tanken med projektet är att bygga ett demonstrationscentrum för mindre biogasanläggning. Är det möjligt att skapa mindre rötkammare med en värmereaktor för hushållsproduktion? Hur ser tekniken ut för att åstadkomma förbättringar för gårdsbaserad biogasproduktion?

Detta är frågor som Biogas Syd har arbetat med under många år. Deras utbildningar som rör biogasproduktion i lantbruket har lagt grunden för den utveckling inom lantbruket som vi ser idag.

Ett stort hinder för lantbruket är småskaligheten. Hur stor djurbesättning behövs för att skapa lönsamhet i ett biogasprojekt. Är det regional samverkan mellan större lantbruk som är förutsättningen för gårdsbaserad biogasproduktion?

Vi ser i Dalsland/Norra Älvsborg där gårdar tillsamman projekterar och bygger ett distributionsnät för biogas. Det så kallade Brålandaprojektet har länge varit en förebild för andra regioner.

Nåväl, det är glädjande att se utvecklingen i Region Skåne. Det är en region med naturliga förutsättningar för biogasproduktion. Dels genom det omfattande jordbruket, stor livsmedelsproduktion men kanske viktigast av allt. Infrastrukturen för naturgas har gjort det enklare för biogasen att utvecklas.

Läs mer om Biogassys i Skånska Dagbladet. Det gör du genom att klicka här!

Inga kommentarer: