måndag 7 mars 2011

"Stockholm kunde vara självförsörjande på fordonsgas"











Häromveckan rapporterade Länsstyrelsen i Stockholm om stora mängder matavfall som går till spillo i Stockholms län. Jag bloggade om nyheten. (Läs inlägget här)

Energigas Sverige, branschföreningen för biogas, fordonsgas, naturgas mfl har räknat ut att mängden biogas som skulle kunna produceras motsvarar 13,6 miljoner normalkubikmeter. Det är lika mycket fordonsgas som säljs i regionen idag. Läs deras pressmeddelande här.

Med andra ord, Stockholm skulle kunna bli självförsörjande på gas. Frågan är nu vem som vågar anta utmaningen och politiskt leda omställningen av hanteringen av matavfall. Kanske Per Ankersjö, miljöborgarråd, tillsammans med Per Bolund (MP)som vice ordförande i miljönämnden i Stockholm, är rätt personer att styra skutan åt rätt håll.


Jag tror att potentialen är god för att det ska hända mycket, redan nu!


Anders Mathiasson, VD Energigas Sverige säger så här:
" - Den brist på fordonsgas som ibland råder i Stockholms län hade varit obefintlig om Stockholm förädlat matavfallet till biogas istället för att bränna upp det. Efter påtryckningar har dock initiativ tagits för att förbättra insamlingen från storhushållen och insamlingsmålen har höjts. Jag hoppas att det ska ge tydliga resultat i år."


Läs verksamhets- och investeringsplanen för Stockholms miljönämnd 2011 genom att klicka här.

Dokumentet ligger på www.stockholm.se. Om du vill läsa dokumentet som pdf, sök efter matavfall på söksidan. Håll till godo!


(Bilden är från Renova)

5 kommentarer:

Per Bolund sa...

Hej!
Kul att du lyfter frågan om biogasens roll i att göra Stockholms självförsörjande på bränsle. Jag och miljöpartiet har drivit detta länge och hårt. Bland annat vill vi ha insamling av matavfall från alla hushåll och en förbehandlingsanläggning som kan omvandla matavfallet till rötbart material. På så sätt skulle vi kunna öka biogasproduktionen rejält i Stockholm.
Problemet sitter tyvärr hos den borgerliga majoriteten som inte tar några initiativ för att öka produktionen av biogas i Stockholm, utan säger nej till de initiativ som kommer.
Per Bolund (MP) oppositionsborgarråd

perankersjo sa...

Hej!

Ser att Per B hann först ;)

Som du skriver Daniel, så sker mycket på denna front i Stockholm just nu. Vi satsar på matavfallskvarnar i allmännyttan och alla hushåll i stan kan få sitt matavfall hämtat till subventionerad taxa. Därutöver sker en särskilt satsning mot insamling från storkök i restauranger och skolor. Stockholm Vatten AB har fått ett ägardirektiv att bistå med sin kompetens när det gäller avfallskvarnar. I Norra Djurgårdsstaden tittar man på andra metoder för insamling av matavfall.

Sedan har jag ständig kontakt med biogasbranschen via rundabordssamtal. Senaste tiden har en mack för taxibilar öppnat i Arlanda. En mack för tung trafik har öppnat i Älvsjö. Flera nya pumpar har invigts. Stockholm Gas bygger rörledningar som binder ihop mackar och har precis öppnat sin nya blandanläggning i Högdalen.

I Skarpnäck byggs en biogasfabrik och på Loudden öppnar snart en biogasfabrik för flytande biogas.

Lösningen ligger inte enbart hos kommunen, utan genom ett samspel. Stockholm har alla förutsättningar att få en väl fungerande biogasmarknad baserad på riktiga företag, inte skattefinansierade anläggningar. Det tycker jag är bra!

Även om mycket händer så har vi mer att göra. Så vi fortsätter arbetet med att öka biogastillgången i Stockholm!

Per Ankersjö (C)
stadsmiljöborgarråd

Daniel Långström sa...

Hej,

Roligt att ni tar er tid och väljer att kommentera inlägget. Det är onekligen en tacksam fråga att agera i då substraten (råvaran) finns mitt ibland oss, med en stor potential.

Stockholm har under de senaste 7-8 åren gått igenom en intressant resa för att utvecklingen av biogasmarknaden ska ta fart.

Det är en stor utmaning att öka tillgången till biogas men det är möjligt genom politisk handlingskraft.

Per Bolund, är det något särskilt initiativ som den borgerliga majoriteten har sagt nej till?

Jag funderar en hel del på incitament/morot/piska för bostadsmarknadens aktörer. Matinsamling för storhushåll och restaurangkök är en viktigt del. Men hushållssegmentet är oerhört viktigt.

Har ni några idéer för hur bostadsrättsföreningar och fastighetsägare ska uppmärksammas på möjligheterna?

I vissa kommuner får man helt enkelt betala en högre avfallstaxa om man inte sorterar matavfall via kvarn eller kompost.

Jag är övertygad om att ni båda kommer att ta frågan vidare för en positiv utveckling.

Per Ankersjös, visionära och handlingskraftiga ledarstil tillsammans med en av Sveriges skarpaste miljö- och energipolitiker genom Per Bolund, i hasorna kan bara båda gott för fortsatt utveckling.

Lycka till - vi följer er arbete mycket noggrant! :)

Per Bolund sa...

En satsning som verkligen behövs är en förbehandlingsanläggning för matavfall så att det kan rötas till biogas. Nyligen har äntligen Stockholms trafik- och renhållningsförvaltning kommit överens med Stockholm vatten om att en sån anläggning är nödvändig och hur den kan byggas. Men trots det väljer den borgerliga majoriteten att säga nej till att bygga den. Varför?

perankersjo sa...

Tack Daniel! Vi jobbar vidare. Idag gick vi ut med att staden utnämnt en biogassamordnare: http://www.cisionwire.se/centerpartiet-i-stockholms-stad/stockholms-stad-tillsatter-en-biogassamordnare94628